Image Image Image Image Image Image Image Image Image

13 okt

By

Wat is lastzwaartepunt afstand?

2014-10-13 | By |

De lastzwaartepunt afstand is de afstand gemeten vanaf de hiel van de vork tot aan het zwaartepunt van de last.

De theorie

Als je met een heftruck een last wil oppakken is de belangrijkste vraag, wat is het hefvermogen van de heftruck en is dat toereikend voor de betreffende last. Stel een last weegt 1000kg, het maximaal hefvermogen van de heftruck is 1200kg. Dan is het nog steeds niet zo dat je ten alle tijde deze last kunt oppakken. Naast het hefvermogen van een heftruck is namelijk ook de lastzwaartepunt afstand bepalend in de capaciteit van de heftruck.

Lastzwaartepunt

Het lastzwaartepunt is het middelpunt van het gewicht van de last.

Dit roept een paar vragen op. De eerste vraag die opkomt is: Wat is het lastzwaartepunt? Het lastzwaartepunt is het middelpunt van het gewicht of zwaarte van de last.

Vaak wordt de denkfout gemaakt dat het zwaartepunt van de last ook het midden van de last is. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien is is dit alleen van toepassing bij de middelste van de drie pallets. Bij de twee andere pallets op de afbeelding ligt het lastzwaartepunt uit het midden.

Wat is dan de hiel van de vork? De hiel van de vork is de hoek van 90 graden tussen het verticale en het horizontale deel van de vork.

Lastzwaartepunt afstand en de heftruck

Eenvoudige regel hierbij is hoe verder het zwaartepunt van de last van de hiel van de vork verwijderd is hoe lager het maximaal gewicht van de last die de heftruck kan oppakken. Daarnaast heeft in de meeste gevallen ook de hefhoogte hier nog invloed op. Op elke heftruck moet een lastdiagram aanwezig zijn waarop het maximale gewicht, de hefhoogte bij een bepaalde  lastzwaartepunt afstand is af te lezen.

Lastzwaartepunt afstandDe praktijk

In de onderstaande voorbeelden heeft de pallet een diepte van 80cm. Op de eerste afbeelding is en de last gelijkmatig over de pallet verdeeld. In dat geval is de lastzwaartepunt afstand 40cm.

Lastzwaartepunt afstand gelijke lading

Last gelijkmatig verdeeld

Op de onderstaande afbeelding is de last ongelijkmatig over de pallet verdeeld. In het onderstaande voorbeeld is de lastzwaartepunt afstand 50cm. Omdat de lastzwaartepunt afstand nu groter is is het ook waarschijnlijk dat de heftruck nu een lager gewicht kan tillen.

Lastzwaartepunt afstand ongelijke lading

Lastzwaartepunt afstand ongelijke lading

In onze heftrucktraining wordt ruimschoots tijd besteed aan de lastzwaartepunt afstand. Dit omdat het een belangrijk onderdeel is in het bepalen van het hefvermogen van de heftruck.

Wilt u gebruik maken van onze diensten of heeft u vragen naar aanleiding van dit onderwerp neem dan contact op met Braveau. Wij zijn te bereiken op 040-3098012 of via e-mail info@braveau.nl