Image Image Image Image Image Image Image Image Image

21 okt

By

Wat is een goede heftrucktraining?

2014-10-21 | By |

Een goede heftrucktraining is gericht op het voorkomen van ongevallen.

De meeste zien wel het belang van een veiligheidstraining. Andere worden aangespoord door regelgeving vanuit de overheid of brancheorganisatie. De medewerker volgt een dag of een dagdeel de training bij een opleider die zijn kandidaten optimaal voorbereid op het examen. Aan het eind van de training wordt het examen gemaakt. Als de training goed is gevolgd is het slagen voor het examen een formaliteit. Enkele dagen later valt het certificaat in de bus. Resultaat: De deelnemer heeft zijn CV opgepimpt en zijn of haar baas voldoet aan de regelgeving. De opleider heeft een hoog slagingspercentage. Iedereen tevreden. Maar de vraag is of dat terecht is.

Het bovenstaande geldt zeker niet voor alle trainingen maar helaas zie je wel veel veiligheidstrainingen die deelnemers in korte tijd klaarstomen voor het examen. Alsof het behalen van het certificaat het doel is. Cijfers tonen aan dat er dit jaar een bovengemiddeld aantal heftruckongevallen met dodelijke afloop zijn gebeurt. En het jaar is nog niet voorbij. Dan kun je ook de vraag stellen of alle inspanningen wel het gewenste effect scoren. Trainingen die alleen maar voorbereiden op het examen doen dat in ieder geval niet.

heftruck gevaarEen goede veiligheidstraining zorgt voor bewustwording en inzicht. Dat geldt ook voor een heftruckopleiding. Vooraf is niet te voorspellen in welke situaties heftruckschauffeurs hun werk zullen moeten doen. Heftruckchauffeurs die zich bewust zijn van de gevaren die het werken met een heftruck met zich meebrengt zullen deze gevaren op de werkvloer herkennen. Het inzicht zorgt ervoor dat ze hier passend op kunnen reageren. Bewustwording en inzicht breng je niet bij door de examenvragen te trainen. Bewustwording en inzicht breng je over door de deelnemers te confronteren met potentieel gevaarlijke situaties en ze vervolgens zelf te laten nadenken over een veilige oplossing.

Het doel van een goede heftrucktraining is het voorkomen van ongevallen. Het certificaat is slechts een formaliteit.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u uw medewerkers laten trainen neem dan contact op met Braveau. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 040-3098012 of via e-mail info@braveau.nl