Image Image Image Image Image Image Image Image Image

02 jul

By

Wat is het verschil tussen een heftruck en een reachtruck?

2014-07-02 | By |

Heftruck.

Heftrucks hebben drie- of vier wielen. Ze kunnen worden aangedreven door een elektromotor of een verbrandingsmotor op LPG of Diesel.  Heftrucks zijn aan de voorkant voorzien van een mast. Aan deze mast kunnen bijvoorbeeld vorken gemonteerd maar ook andere hulpstukken waarmee de last kan worden opgetild.  Aan de achterzijde is de heftruck voorzien van een contragewicht dat als tegenwicht dient bij het oppakken van een last. De aandrijving vindt plaats op de voorwielen. De wielen zijn voorzien van luchtbanden of volrubber banden.

EFG_320

Heftruck

Reachtruck.

Reachtrucks worden aangedreven door een elektromotor. De reachtruck heeft een andere opbouw dan de heftruck. Het meest kenmerkende aan de reachtruck is de mast die in- en uit geschoven (reachen) kan worden. Als de mast is uitgeschoven (reachen) komt de reachtruck het meest overeen met een heftruck. De last bevindt zich dan net als bij een heftruck voor de wielen. De reachtruck en met de zware tractiebatterij dient dan als contragewicht. Is de mast ingeschoven dan bevindt de mast zich rond het midden van de truck. De last bevindt zich dan boven de wielen. Hiermee is de reachtruck zeer compact en wendbaar en dus zeer geschikt voor kleine ruimtes.  De inzet van reachtrucks vindt dan ook vaak plaats in een magazijn met veel stellingen en smalle gangpaden. Een ander opvallend detail is dat de bestuurder dwars op de truck zit. De reachtruck heeft drie massieve wielen waarvan het stuurwiel wordt aangedreven.

ETV_ETM_214_216

Reachtruck

Certificaat.

Aangezien het om verschillende trucks gaat die elk op specifieke wijze bediend moet worden is er ook een verschil tussen het heftruck- en reachtruckcertificaat. Braveau heeft voor beide type trucks een aparte opleidingen met bijhorend certificaat.

Wilt u meer over dit onderwerp weten of wilt u een training boeken? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Dat kan via de telefoon op nummer: 040-3098012 of via e-mail: info@braveau.nl