Image Image Image Image Image Image Image Image Image

15 jul

By

Moet er een dodemans knop op een heftruck zitten?

2014-07-15 | By |

Ja, elke heftruck en reachtruck moet voorzien zijn van een dodemansknop.

Waarom een dodemansknop?

Om te voorkomen dat medewerkers onopzettelijk een heftruck of reachtruck bedienen moet deze voorzien zijn van een zogenaamde dodemansknop. Een dodemansknop voorkomt dat een heftruck of reachtruck onbedoeld in beweging komt. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als men naast te heftruck staat en per ongeluk de schakelhendel in de vooruit zet.

 Waar kan ik de dodemansknop vinden?

Bij heftrucks zit de dodemansknop (vaak) verwerkt in de bestuurdersstoel. Op het moment dat de chauffeur op de bestuurdersstoel plaatst neemt wordt de dodemansknop geactiveerd en kan men de heftruck bedienen. Stapt men af dan wordt deze onderbroken en stop de heftruck.

Bij reachtrucks zit deze knop op de vloer, aan de linkerkant naast de pedalen. De chauffeur moet deze knop tijdens het rijden constant ingedrukt houden. Als hij de knop los laat kan de reachtruck alleen nog maar rustig uitrijden of stopt vanzelf in sommige gevallen. De reachtruck met het gaspedaal bedienen kan dan niet meer.

dodemansknop

Linker pedaal is de dodemansknop

Een dodemansknop is lastig

Een dodemansknop kan soms lastig zijn en het komt dan ook voor dat mensen deze op een of andere manier proberen te omzeilen. Schakelaars worden doorverbonden of de knop wordt met een blokje hout of een stukje karton geactiveerd. De dodemansknop heeft als doel ‘veiligheid’. Hij is gemonteerd om ongevallen te voorkomen en moet om die reden ook altijd naar behoren functioneren.

Wilt u meer weten over dit onderwerp neem dan contact op met Braveau. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 040-3098012 of via e-mail info@braveau.nl