Image Image Image Image Image Image Image Image Image

16 jun

By

Is een heftruckcertificaat verplicht?

2014-06-16 | By |

Een heftruckcertificaat is niet verplicht maar….

De werkgever is volgens de arbo-wetgeving er voor verantwoordelijk, dat werknemers die een mobiel arbeidsmiddel bedienen (zoals een heftruck, reachtruck maar ook een elektrische pallettruck) over een specifieke deskundigheid beschikken (art. 7.17c lid 1 van het Arbobesluit). Het begrip specifieke deskundigheid is door de wetgeving niet gedefinieerd; het is dan ook evident dat een wettelijk heftruckrijbewijs niet bestaat. Dit betekent dat de werkgever voor zijn werksituatie moet aangeven wat specifieke deskundigheid omvat.

Voor een heftruckchauffeur zijn drie gebieden van belang bij het invullen van specifieke deskundigheid, namelijk:
vaktechnisch vaardigheden, zoals het besturen van de truck, het positioneren van een pallet in een stelling, het laden van een vrachtauto etc. etc.
• de huisregels/verkeersregels op het bedrijf, zoals welke snelheden in welke gebieden, rijroutes, waar parkeren, wie is verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud etc. etc.
merkspecifieke kennis; de heftruck van merk a kan op verschillende punten verschillen van de heftruck van merk b.
De werkgever dient te inventariseren welke specifieke deskundigheden in zijn werksituatie vereist zijn en daarop moet een instructieprogramma ontwikkeld worden. De werkgever moet zelf bepalen op welke wijze deze instructie verzorgd wordt; dat kan ook in eigen beheer of in overleg met de fabrikant/importeur van de betreffende truck.

Het is dus voor elk bedrijf van belang om:

• een goede inventarisatie te maken van de specifieke deskundigheid vereist in de eigen werksituatie,
• een adequate instructie (laten) verzorgen, die alle drie deskundigheidsgebieden afdekt,
• schriftelijk vastleggen (incl. ondertekening) , dat de betreffende medewerker deze instructie heeft gevolgd.

Door een medewerker naar een cursus te sturen om een heftruckrijbewijs/diploma/certificaat te behalen is niet zeker gesteld, dat de werkgever zijn arbo-verantwoordelijkheden in deze ten volle heeft waargemaakt. Verder is het van belang een programma op zetten om periodiek de deskundigheid op peil te houden.

Braveau heeft ervaring met het opzetten van een maatwerk opleiding voor uw medewerkers. Wilt u gebruik maken van onze diensten of heeft u vragen naar aanleiding van dit onderwerp neem dan contact op met Braveau. Wij zijn te bereiken op 040-3098012 of via e-mail info@braveau.nl